Riippumatta siitä, oletko vasta juoksun aloittanut vai vuosikausia tahkonnut harrastaja, yksi tärkeä tekijä juoksun helppouden kannalta on oikean askelrytmin löytäminen. Liian pitkällä askeleella juostessa jalat kuormittuvat turhaan. Liian pitkä askel voi myös myös altistaa rasitusvammoille, kun juoksumatkat ja vauhdit kasvavat. Pitkällä askeleella harppominen on myös erittäin altis vauhdin laskemiselle pidemmän matkan myötä. Askelrytmin muuttaminen ei ole kuitenkaan ihan helppo juttu, vaan vaatii työtä muutoksen eteen.
Hyvän askelrytmin oppimisen kannalta tärkeimpiä tekijöitä ovat riittävä lihaskunto ja hyvä juoksuasento. Riittävä lihaskunto pitää askeleen kimmoisana ja mahdollistaa hyvän juoksuasennon säilymisen pidemmälläkin lenkeillä. Muista siis malttaa panostaa myös lihaskuntoon juoksun ohella, vaikka juoksu olisikin se laji, joka on vienyt sydämesi. Hyvässä ryhdikkäässä juoksuasennossa askel osuu tukevasti lantion alle. Liian kumarassa juostessa painopiste jää helposti liian taakse ja juoksurytmi alkaa laskea. Harjoitteet, joissa rytmiä muutetaan tietoisesti, ovat hyvä keino päästä alkuun oman juoksurytmin hakemisessa. Esimerkiksi juostessa voi ottaa pätkiä, joissa nostaa rytmiä tasaisin väliajoin (esim. lyhtypylväiden väli) ja lopetetaan nostaminen kun juoksurytmi alkaa tuntua liian nopealle.
Lue myös: Voimasta vauhtia ja vammavapaita harjoituspäiviä juoksijalle
Askelluksessa kannattaa keskittyä liiallisen kanta-askelluksen välttämiseen. Usein parhaaseen lopputulokseen päästään ottamalla askel vastaan jalan keskiosalla. Askeleen lyhentäminen on myös tarpeen rytmin kasvaessa. Tämä lisää juoksun rullaavuutta ja pienentää yksittäisten askeleista tulevien iskujen voimaa. Tekniikan kannalta tärkeää on hyvä käsien käyttö. Käsien hyvään rytmiin keskittyminen nostaa automaattisesti myös jalkojen rytmiä.
Lähes jokainen rannetietokone tarjoaa tänä päivänä mahdollisuuden mitata askelrytmiä. Vaikka paras rytmi on aina henkilökohtainen, optimaalinen rytmi löytyy usein 90 askeleen minuuttitahdista, jos kellosi laskee vasemman ja oikean jalan askelten määrän rytmi on 180. Keskirytmiä kannattaa seurata koko lenkin ajalta. Vertailua kannattaa tehdä myös lenkin alku- ja loppupään välillä, jotta rytmi ei laske matkan myötä. Askelrytmiin pääsee käsiksi myös ilman mittalaitteita laskemalla askeleet minuutin ajalta juostessa.